Logo

Outreach

 

מדע לקהילה

V1

המרכז לפיזיקה תאורטית ואסטרופיזיקה נותן חסות לסדרת הרצאות באוניברסיטת חיפה בשם "מדע על ההר". ההרצאות פתוחות לקהל הרחב וניתנות בסמסטרים חורף ואביב בתדירות של אחת לחודש לערך בקמפוס האוניברסיטה על הר הכרמל (בבניין הרב-תכליתי באודיטוריום ספדיה). במידה ותנאי מזג האוויר יאפשרו, בסופן תיארך תצפית אסטרונומית בליווי מדריך אל שמי הליל. המרצים כוללים חברי סגל של אוניברסיטת חיפה, ונספחים ואורחים של המרכז לפיזיקה תיאורטית ואסטרופיזיקה מישראל ומחו"ל.

ההרצאות תינתנה בשפה העברית וללא תשלום. לא נדרש ידע מוקדם בפיזיקה מן הקהל.

כדי להצטרף לרשימת התפוצה אנא הזינו את כתובת האימייל שלכם כאן.

 

V3

The HCTPA supports a science lectures series at the University of Haifa, named “Mada Al Ha’har” (“science on the mountain”), which is open to the public at takes place about once a month during the fall and spring semesters. The lectures take place in the evening in the Mt. Carmel campus, and, weather permitting, are followed by a guided astronomical observation. Speakers include local faculty members as well as affiliates and visitors of the HCTPA from Israel and abroad.

Lectures are in Hebrew, and are free of charge. No prior knowledge of physics is assumed.

To join out mailing list please enter your email address here. 

 


 

הארוע הקרוב

עקב מגפת הקורונה וההגבלות החברתיות, ארועי מדע על ההר נערכים באופן מקוון באמצעות הסדרה ״מדע מן ההר״ בימי שני וחמישי ב-21:00, ומידע אודותיה מפורסם בפייסבוק האוניברסיטאי.

 


ארועים קודמים


EdiTalk

כותרת: הזכרון האנושי - גירסת הביולוגיה

מרצה: פרופ׳ אדי ברקאי (אוניברסיטת חיפה)

תקציר: ההרצאה מתחילה בהסבר על הדרך על ההבדל בין הגישה של  מדעי הטבע לתופעות התנהגותיות, הזכרון ביניהן,  לבין הדרך בה נגשים אליהן פילוסופים, סופרים ומשוררים, והסטוריונים. היא ממשיכה בתיאור תכונות הזיכרון ואחר כך במנגנונים בהם המוח יוצר זכרונות ואוגר אותם. בסוף יש דיון קצר במגבלות הגישה המדעית.


a451a3f5 8bee 4722 b777 283df7529cce

 

כותרת: כאוס וטכנולוגיה קוואנטית ממערכת השמש ובעיית שלושת הגופים ועד סופר-נוזליות

מרצה: פרופ׳ דורון כהן (אוניברסיטת בן גוריון)

תקציר: המכניקה הקלאסית הגיעה למבוי סתום בסוף המאה ה-19 כשניסו להבין את תנועת הכוכבים במערכת השמש ("בעית שלושת הגופים"), והיא נדחקה לפינה בתחילת המאה ה-20 על ידי המכניקה הקוונטית. רק באמצע המאה ה-20 התחילו להבין איך להתמודד עם הכאוס שמאפיין את הדינמיקה הקלאסית. בינתיים, במסגרת המהפכה הקוונטית, הדגש היה על פיסיקה אטומית, שבה הכאוס כמעט לא בא לכדי ביטוי. עם תחילת המאה ה-21 התגבשה ההכרה שהמכניקה הקוונטית תביא "מהפכה טכנולוגית שניה" שבמסגרתה ימומשו התקנים מורכבים, לא בהכרח מיקרוסקופיים, למטרות שונות (גלאים קוונטיים, מיחשוב קוונטי...). המורכבות הזו מחזירה את הכאוס למרכז הבימה. בהרצאה נראה שהמכניקה הקלאסית רלונטית לא רק להבנת הדינמיקה של מערכות כוכבים וצעצועים מכניים, אלא גם לאנליזה הקוונטית של מערכות אטומ-טרוניות, שבהם אטומים מחליפים את התפקיד שיש לאלקטרונים במעגלים חשמליים.


IMG 8385

כותרת: סימטריה - המפתח להבנת המבנה היסודי של היקום 

מרצה: פרופ׳ יהושע פיינברג (אוניברסיטת חיפה)

תקציר: אוסף העובדות הניסיוניות אודות פיזיקת החלקיקים היסודיים, הידועה גם כ"פיזיקה של אנרגיות גבוהות" ניתן להסבר, במידה כזו או אחרת של הצלחה, ע"י הירארכיה של תיאוריות (או תורות) המסודרות עפ"י סולם של אנרגיות הולכות וגדלות, שהולכות ונעשות יותר ויותר פשוטות ככל שעולים בסולם האנרגיה. העיקרון המנחה בבניית תורות אלו הוא עקרון הסימטריה. בהרצאה זו אסביר במונחים שווים לכל נפש מה פירוש המושג "סימטריה" בהקשר הפיזיקלי שלו ומדוע הוא המפתח להבנת המבנה היסודי של היקום.


EP low

כותרת: פרדוקס האבולוציה של אלטרואיזם - מהנמלים של דרווין ועד עידן הגנומיקה 

מרצה: ד״ר איל פריבמן (אוניברסיטת חיפה)

תקציר: דרווין הסביר את האבולוציה באמצעות עקרון הברירה הטבעית: כל יצור חי לפי חוק הג'ונגל, נאבק נגד המתחרים כדי לשרוד ולהעביר את הגנים שלו לדור הבא. אלטרואיזם, אם כן, הוא פרדוקס. כיצד התפתחו עזרה הדדית, שיתוף פעולה, וחברתיות? דרווין הבין את האתגר הזה והקדיש פרק בסיפרו לדיון בבעיה וחיפוש פתרון לפרדוקס. זוהי תחילתו של מסע שדרווין יוצא אליו במאה ה 19 בעזרתן של חיות מפתיעות – מינים שונים של נמלים בדרום אנגליה. כיום, מהפכת הגנומיקה מאפשרת למצוא את התשובה לפרדוקס בגנים של נמלים וחרקים חברתיים נוספים.


V2

כותרת: רעיונות מודרניים על מרחב וזמן. 

מרצה: פרופ׳ גלעד ליפשיץ (אוניברסיטת חיפה)

 תקציר: האם הזמן מתקתק באותו קצב עבור כל אחד ובכל מקום ביקום? האם יש דרך להשפיע על מבנה המרחב והזמן? מהן אבני הבנין של המרחב-זמן והאם אנחנו בעצם הולוגרמות? במפגש אספר על התפתחות הרעיונות הפיסיקאלים על מהות המרחב-זמן מניוטון דרך אינשטיין ועד לרעיונות יותר מודרניים מתורת המיתרים. בדרך נדבר גם על חורים שחורים ומכניקת הקוונטים.


 

V4

כותרת:חורים שחורים וגלי גרביטציה: מסע על פני מיליארד שנים ועשירית השניה

מרצה: פרופ׳ דורון שלוש (אוניברסיטת חיפה)

תקציר: פרס הנובל בפיזיקה לשנת 2017 ניתן על הגילוי הישיר של גלי כבידה שהושג כשנה קודם לכן. המידע שנישא באמצעות גלים אלה שונה בתכלית מזה ששימש אותנו מאז ימי קדם לחקור את היקום סביבנו ופותח צוהר חדש להבנתו. בפרט, הגילויים מהשנה האחרונה מאפשרים למקם חורים שחורים ועצמים אפלים אחרים בקצה היקום, ללמוד כיצד הם נוצרו, ואף להבין את ההשלכות הנובעות מקיומם על חיי היום יום שלנו (למשל, בהשפעתם על מחירה של אונקיית זהב). בהרצאה זו נסקור את ההתפתחות המדעית לאורך מאות השנים האחרונות, שהובילה למושג של חורים שחורים וגלי כבידה, ונכיר את הטכנולוגיה המתקדמת, שהובילה לגילויים. כמו כן, נסקור את התגליות מהשנה האחרונה ואת חשיבותן להבנת היקום בו אנו חיים.


 

© 2017 Haifa Research Center for Theoretical Physics & Astrophysics (HCTPA), Faculty of Natural Sciences, University of Haifa, Mt. Carmel. Haifa 3498838, Israel